Atvira paskaita „Motinystės siaubas Airijos kine: jo vaizdavimo ir industrijos įsitraukimo tyrimas“

„Meno avilys“ tęsia Sinematekos diskusijų ir paskaitų ciklą, į kurį kvietė ne tik kiną ir kultūrą tiriančią akademinę bendruomenę, bet ir visas (-us) besidominčias (-ius) judančiais vaizdais.

Vasario 1 d. 19 val. „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilnius) paskaitą „Motinystės siaubas Airijos kine: jo vaizdavimo ir industrijos įsitraukimo tyrimas“ skaitė mokslininkės iš Airijos Meinuto universiteto dr. Sarah Arnold ir dr. Anne O’Brien.

Paskaita vyko anglų kalba

𝗟𝗘𝗞𝗧𝗢𝗥𝗜Ų 𝗕𝗜𝗢

Dr. Sarah Arnold – Meinuto universiteto (Airija) medijų tyrimų asistentė. Ji nagrinėja moterų vaidmenį medijose, ypač kine ir televizijoje, ir yra publikavusi monografijų apie moterų vaizdavimą siaubo filmuose („Motinystės siaubo filmas“, 2013) ir moterų darbą ankstyvojoje televizijoje („Lytis ir ankstyvoji televizija“, 2021). Jos moksliniai tyrimai siejasi ir su darbu medijų srityje bei karjeros raida („Medijų absolventai darbe“, kartu su Anne O’Brien ir Páraic Kerrigan, 2021).

Dr. Anne O’Brien – Meinuto universiteto (Airija) Medijų tyrimų fakulteto docentė. Paskelbė daugybę straipsnių apie moterų atstovavimą radijuje ir televizijoje, apie moteris darbuotojas kūrybinėse industrijose, tyrinėdama, kodėl moterys nusprendžia nebesiekti karjeros kino gamybos srityje. Šias temas ji nagrinėjo 2019 m. išleistoje knygoje „Moterys, nelygybė ir darbas medijų srityje“ („Routledge“) bei naujausiame, kartu su kolegėmis redaguotame straipsnių rinkinyje – „Darbas medijų srityje, motinos ir motinystė“ („Routledge“, 2021). Yra publikavusi ir mokslo tyrimų apie darbą medijų srityje ir karjeros raidą („Medijų absolventai darbe“, kartu su Dr. Sarah Arnold ir Páraic Kerrigan, 2021).

Rekomenduojamos lektorių išleistos 𝗞𝗡𝗬𝗚𝗢𝗦, kurias galite rasti Sinematekos lentynose:

– Arnold, S. „Maternal Horror Film: Melodrama and Motherhood“. Basingstoke: Palgrave (2013)
– O’Brien, A. „Women, inequality and media work“. Routledge: London & New York (2019)
– O’Brien, A., Kerrigan, P., Arnold, S. „Media Graduates at Work: Irish Narratives on Policy, Education and Industry“. Basingstoke: Palgrave (2021)
– O’ Brien, A & Liddy, S. „Media Work, Mothers and Motherhood“. Routledge: London & New York (2021)

Rekomenduojami lektorių 𝗦𝗧𝗥𝗔𝗜𝗣𝗦𝗡𝗜𝗔𝗜:

– O’Brien, A., Kerrigan, P., Liddy, S. (2022) „Conceptualising change in equality, diversity and inclusion: A case study of the Irish film and television sector“. European Journal of Cultural Studies
– O’ Brien, A & Arnold, S. (2022) „Imagining Diversity: An Irish Case Study of Graduates’ Perceptions of Inequality in Media Work“. Alphaville: Journal of Film and Screen Media, (24):32-48. https://www.alphavillejournal.com/ContentsIndex.html
– O’ Brien, A. & Liddy, S. (2021) „The Price of Motherhood in the Irish Film and Television industries“. Gender, Work and Organisation
– O’ Brien, A & Arnold, S. (2021) „Doing Women’s Film and Television History: Locating Women in Film and Television, Past and Present“. Alphaville: Journal of Film and Screen Media

„Meno avilys“ paskaitą organizavo drauge su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno istorijos ir teorijos katedra.